Кога ядем повече от необходимото?

18:40, 04 дек 18 25 2351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Понякога приключваме с яденето и имаме досадното усещане, че сме прекалили. Друг път уж сме се нахранили достатъчно, но скоро огладняваме пак. Истината е, че има определени навици, които ни карат да ядем повече, въпреки че не сме гладни.

Твърде бързо

Храненето твърде бързо ни кара да ядем повече, отколкото трябва. Причината е, че усещането за глад е провокирано от високите нива на хормон, наречен грелин. Този хормон възстановява нормалните си нива от 30 до 60 минути след като започнем да консумираме.

Ето защо, когато ядем прекалено бързо, не даваме на мозъка време да получи информацията, че сме се нахранили достатъчно и затова все още се чувстваме гладни.

Твърде късно

Времето, в което избираме да ядем, влияе върху това как тялото ни метаболизира и използва храната. Според различните хронобиологични проучвания най-добрият вариант е на обед преди 15:00 ч. и вечер преди 21:00 ч., пише Hola.

Също така, ако оставим разумно време от два или три часа между вечерята и времето за лягане, е по-лесно организма ни да преработи храната, която сме яли.

Твърде големи чинии

Според проучване, проведено в Университета на Юта в САЩ, за да се реши несъответствието, което се случва между момента, в който завършваме яденето и този, в който получаваме усещане за ситост, мозъкът ни търси да се хване за нещо, което да му подскаже, че трябва да спрем да ядем.

Като видим празната чиния, си мислим, че сме яли достатъчно. Но това по-трудно се случва, ако използваме прекалено големи и пълни чинии, в които сервираме храната.

Прекалено много рафинирани въглехидрати

Много храни действат насищащо по време на поглъщането им, но скоро след това отново предизвикват усещане за глад. Това се случва със сладкиши, бял хляб и тестени изделия - всички от тях продукти, които съдържат висока степен на въглехидрати и малко хранителни вещества.

Причината е, че този тип рафинирани въглехидрати са отговорни за покачване на глюкозата в тялото ни. А тя отслабва със същата бързина, с която расте, предизвиквайки отново усещане за глад.

Студените храни

Ако включим горещо ястие в менюто си или поне топло, повече сигнали за ситост ще отидат към мозъка ни, отколкото ако ядем само студени храни. Можем да започнем храненето с чаша бульон, за да избегнем тъпченето.

Полезните мазнини

Не всички мазнини са еднакви, а тези, които идват от ядки, зеленчуци, синя риба или зехтин са здравословни за нашето тяло и за сърдечносъдовата ни система.

В допълнение, този тип мазнини увеличават усещането за пълнота. Ако диетата ни е твърде бедна на мазнини, ще се чувстваме гладни почесто, а така увеличаваме риска да ядем повече и да напълнеем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама