Въглехидратите може да са ключът към дълголетието

11:20, 03 дек 18 25 11124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Непрекъснато ни повтарят да избягваме въглехидратите, ако искаме да сме стройни. Нископротеиновата диета с много въглехидрати обаче може да е ключът към дълголетието и да предпазва от деменция, съобщи БТА.

Учени от университета в Сидни установиха, че общата физическа форма на мишките, хранени с повече въглехидрати и малко протеини, се подобрява, както и психичното им здраве. Освен това те запомнят по-добре. Авторите на изследването се надяват това да бъде потвърдено и за хората.

Резултатите показаха за първи път сходен защитен ефект за мозъка на нископротеиновата диета с много въглехидрати като този от ограничаването на калориите. Известно е вече, че гладуването удължава живота, макар и да не се препоръчва за хората.

Високовъглехидратната диета подобрява състоянието на хипокампуса - тази част от мозъка, която отговаря за ученето и паметта.

Нископротеиновите диети с много въглехидрати не са нова мода. Хората на японския остров Окинава и в много части на Средиземноморието отдавна се хранят така.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама