Коя е подправката, която се грижи за сърцето?

18:40, 03 дек 18 25 2696 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Куркумата е изключително полезна за здравето на сърцето. Нейната консумация значително подобрява способността на този орган да издържа на големи натоварвания, пишат учени в статия, публикувана в списание "Journal of Applied Physiology", цитирано от БГНЕС.

„Ние показахме, че куркумата повишава нивото на активността на гена Nrf2, който отговаря за борбата с оксидантите, в клетките на сърдечните мускули и в други мускули. Подобна стратегия може значително да подобри качеството на живот на хората, страдащи от проблеми със сърцето“, заяви Ахмед Уафи от Университета на щата Небраска в Омаха.

Кърито и много други подправки на основата на куркумата не само подобряват вида и вкуса на храната, но притежават маса скрити полезни свойства, установиха неотдавна учените. Преди година американски биолози откриха как тя може да бъде използвана за доставката на средства за химиотерапия в раковите клетки.

По-рано други научни екипи показаха, че куркуминът, главният компонент на подправката, помага на организма да се бори с възпаленията и свързаните с тях болестта, а също така защитава от слепота и слабоумие. От друга страна, много изследователи смятат, че това вещество няма никакви полезни свойства, защото то е почти неразтворимо във вода и трудно прониква в кръвообращението.

Уафи и неговите колеги са открили още едно полезно свойство на куркумата и са разкрили молекулярните механизми на нейното действие върху организма, наблюдавайки как главното действащо вещество на тази подправка е влияло върху работата на сърцето.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама