Звезден рожденик: Ридли Скот

09:20, 30 ное 18 / Любопитно 25 1443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува режисьорът Ридли Скот и навършва 81 години!

Ридли Скот е британски продуцент и кинорежисьор, носител на „Златен глобус“, „Бодил“, „БАФТА“, по две награди „Еми“, „Сатурн“ и „Хюго“, номиниран е за три награди „Оскар“. По-възрастен брат е на режисьора Тони Скот.

Сред известните му филми са „Пришълецът“ (1979), „Блейд Рънър“ (1982), „Гладиатор“ (2000), „Ханибал“ (2001), „Небесно царство“ (2005), „Робин Худ“ (2010) и др. От 2015 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

Роден е в град Саут Шийлдс, Англия в семейство на офицер от „Кралските инженерни войски“, който отсъства от дома в дълги периоди от време. По възрастният брат на Ридли – Франк започва да работи в търговският флот. Семейството се мести няколко пъти през годините – Къмбрия, Уелс и в Германия. След Втората световна война семейството се завръща в родният си край в североизточна Англия, заселвайки се в град Тийсайд (чийто индустриален пейзаж става сцена за по-голямата част от филма му – „Блейд Рънър“ (Blade Runner).

Скот учи в града от 1954 до 1958 година в „Уест Хартлипул Арт Колидж“ където получава диплома за дизайн. През 1960година записва дизайн в „Кралската академия по изкуствата“ в Лондон. Докато учи е сътрудник на студентското списание „ARK“ и участва в някои проекти на филмовият департамент. За дипломна работа, Скот прави черно-бял филм „Момчето с колелото“, в който главни герои са по-младият му брат – Тони Скот и неговият баща. В късото филмче Ридли снима някои специални и визуални елементи, които загатват за по-късните работи на талантливият режисьор. След завършването на университета през 1963година, започва обучение в BBC Лондон като сценограф в популярният полицейски сериал по това време – „Z-Cars“ и научното предаване „Out of the Unknown“. Сключва договор и за сценограф във филмите „Доктор Кой“ и „The Daleks“ – филм за който създава най-добрите костюми и маски на извънземни създавани дотогава в киното. В „ВВС“ започва „режисьорска трейнинг програма“ и преди да напусне корпорацията, режисира няколко филма.

След напускането на „ВВС“ през 1968година основава собствена компания – „Ridley Scott Associates“ (RSA), която скоро става една от най-успешните рекламни къщи във Великобритания и Западна Европа, работейки с имена като сър Алън Паркър, Хю Хъдсън и Хю Джонсън. В новата компания започва работа и брат му Тони Скот. Започват да създават рекламни клипове през 1970 година, които стават много популярни сред производителите и зрителите, особено рекламата на „Ховис“ – „Bike Round“ (New World Symphony), която е снимана в Дорсет и довършена в Холивуд, САЩ. през годините създава над 2000 рекламни филми, много от които са и лауреати на престижни награди.

Компанията му върви много добре, приходите от която му позволяват да създаде и първия си игрален филм – „The Duellists“, който е създаден в Европа и който му носи наградата на журито на фестивала в Кан през 1978 година.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама