Китай спря работата по генното редактиране на бебета

20:10, 29 ное 18 / Любопитно 25 1419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайското правителство нареди медицинският екип, който обяви, че е създал първите бебета с редактирана ДНК в света, да спре работа, след като водещи експерти в тази област заявиха, че е прекалено рано за това, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Заместник-министърът на науката и технологиите Сюй Нанпин заяви по държавната телевизия, че министерството не одобрява разработката, завършила с раждането на двете момиченца с редактирана ДНК този месец. Той нарече работата на екипа незаконна, неетична и неприемлива и каза, че е наредено разследване, без да уточнява конкретните взети мерки, предаде БТА.

Постоянните промени в ДНК се наследяват от поколенията и съществува риск да бъдат засегнати други гени. Затова подобни експерименти са забранени в много държави.

Извършилият експеримента учен Хъ Цзянкуей още вчера обяви, че ще направи "пауза" в изследването заради изказаното неодобрение от най-авторитетните специалисти в тази област. Той обаче съобщи на конференцията в Хонконг, че втора жена е бременна с бебета с редактирана ДНК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама