ООН: 20-те най-топли години в историята са отбелязани последните 22 години

20:40, 29 ное 18 / Свят 25 1686 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Глобалните температури през 2018 г. ще бъдат четвъртите най-високи в историята. Това обявиха от ООН, подчертавайки спешната необходимост от действия за спиране на неконтролируемото затопляне на планетата, съобщава "Франс прес".

В доклад, публикуван преди срещата на високо равнище за климата COP24 в полския град Катовице следващия месец, Световната метеорологична организация посочва, че 20-те най-топли години в историята са регистрирани през последните 22 години, както и че "2018 г. е на път да стане четвъртата най-топла година в историята", откакто се събират надеждни данни по темата.

"Това би означавало, че последните четири години - 2015, 2016, 2017 и 2018 г. - са също четирите най-топли години в поредицата", изтъква Световната метеорологична организация в предварителния си доклад за състоянието на климата през тази година.

"Тенденцията за затопляне е очевидна и продължава", предупреди директорът на Световната метеорологична организация Петери Таалас пред журналисти в Женева.

Докладът показва, че средната глобална температура за първите 10 месеца на годината е била близо 1,0 градуса по Целзий над тази през прединдустриалната епоха (1850-1900).

"Заслужава си да се повтори още веднъж, че ние сме първото поколение, което напълно разбира климатичните промени и последното поколение, което ще може да направи нещо по въпроса", подчерта Таалас.

С рекордно високи равнища на парниковите газове в атмосферата, които са основният двигател на климатичните промени, "можем да станем свидетели на увеличение на глобалната температура между 3 и 5 градуса по Целзий до края на столетието", отбеляза експертът.

"Ако използваме всички известни ресурси от изкопаеми горива, повишаването на температурата ще бъде значително по-високо", изтъкна Таалас.

Делегации от близо 200 страни ще бъдат в Полша през следващата седмица за климатичната конференция COP24, чиято цел е подновяване и засилване на Парижкото споразумение и ограничаване на глобалното затопляне.

Световните лидери се опитват да вдъхнат нов живот на споразумението, подписано от 195 страни на фона на отстъплението на няколко страни - най-вече САЩ - по отношение на ангажиментите, поети при подписването му през декември 2015 г.

То трябва да влезе в сила през 2020 г. и призовава за ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от 1,5 градуса над прединдустриалните равнища.

Ала експерти предупреждават, че глобалното затопляне е на път да надмине три градуса до 2100 г. и настояват правителствата да направят повече, отколкото първоначално беше планирано за ограничаването му.

"Всяка частица градус затопляне има значение за човешкото здраве и достъпа до храна и прясна вода, за изчезването на животни и растения, за оцеляването на коралови рифове и морския живот", подчертава в изявление заместник-директорът на Световната метеорологична организация Елена Манаенкова, като допълва: "Това има значение за икономическата производителност, продоволствената сигурност и устойчивостта на нашата инфраструктура и градове."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама