Учени потвърдиха: Кучетата разпознават лошите хора

16:20, 28 ное 18 / Любопитно 25 1681 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кучетата могат да анализират хората и разпознават лошите сред тях. Като истински детективи, те могат да насочат стопаните си на кого да се доверят. Това показват резултатите от неотдавнашно проучване на Университета Киото в Япония.

Д-р Акико Такаока и неговите колеги провеждат експеримент с кучета от три части, като твърдят, че данните от него могат да променят мнението на много хора за поведението на тези животни. Основната им цел е да проверят дали едно куче ще се довери на стопанин, който го е лъгал и дали ще разбере кой от хората срещу него има лоши намерения.

По време на проучването хора с кучета трябва да ги насочат с ръка да отидат до тяхната купичка с храна. Вторият път те били помолени да го направят, въпреки че в съда нямало нищо. При третия опит непознати хора, които не харесват стопаните им, трябвало да ги излъжат. Учените наблюдавали реакциите на домашните любимци.

Екипът от университета в Киото е на мнение, че кучетата не са глупави и могат да разпознаят добре всеки жест на стопанина. Ако те усетят, че ги лъжат, може да станат нервни и да лаят. Когато непознат ги накара и лъже, те моментално го усещат и не отиват до купичката.

Общо 34 кучета са участвали в експеримента. Според д-р Такаока, който го ръководел, той доказва, че кучетата са доста любопитни, но не се доверяват на непознати, които са зле настроени към тях. Те усещат лошите хора и са индикатори за собствениците, че не бива да общуват с тях.

Изследователят предвижда да направи подобни опити с вълци, защото те са най-близките родственици на кучетата.

Още едно изследване, данните от което са публикувани в „Biobehavioural Reviews“, доказва, че кучетата ясно дешифрират скритите помисли на хората. При него собствениците трябвало да помолят хора от улицата (разделени на две групи) за помощ. Домашните любимци показали добри социални умения, но лаели онези, които не се държат добре със стопаните им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама