Колко ефективно е горенето на калории без тренировка?

15:00, 02 дек 18 25 2237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако дадено лице намали приема на калории без да тренира, а друго увеличи тренировките си, но не ограничи калориите, първият от двамата най-вероятно ще отслабне по-лесно.

Казваме „най-вероятно“, защото някои ефекти опират до особеностите на организма, но също така казваме, че това ще стане „по-лесно“, защото е по-лесно да отрежите 500 калории от диетата си, отколкото да изгорите 500 допълнителни калории чрез упражнения. За целта ще ви се наложи да бягате близо 10 км. на ден в продължение на седмица, за да изгорите 1 кг. мазнина.

Но има една друга особеност, за която съобщават от Harvard Health Publishing и puls.bg. Нашият герой, който е успял да отслабне само чрез прекъсване на стандартния си прием на калории, ще ги възстанови по-бързо от трениращия човек. Ето и причината: тялото реагира на загуба на тегло, сякаш е в режим гладуване, като в отговор забавя метаболизма си. Когато метаболизмът се забави, човек изгаря по-малко калории - дори и в покой. Две неща могат да се случат като резултат, когато продължите да приемате по-малко калории.

Първо, ще престанете да слабеете със същата скорост.
Второ, ще престанете въобще да губите килограми.

Ако след това ви се наложи да увеличите консумацията на калории, всъщност теглото ще нарасне по-бързо, отколкото това е ставало в миналото. Решението е физическата активност да се увеличи, защото подобно поведение ще противовъздейства на забавения метаболизъм. Редовните тренировки не само увеличават количеството енергия, което се хаби, докато се упражнявате, но и увеличава нейните разходи по време на почивка. Изграждането на навик на трениране три дни в седмицата е достатъчно за поддържане на съответните процеси.

Всъщност скоростта, с която горите калории, когато тренировката е свършила, а вие си почивате, представлява 60-75% от калориите, които горите всеки ден. Поради тази особеност по-високите нива на разход на енергия в почивка са съществен момент от отслабването. Тъй като процесът на горене продължава след тренировка, няма нищо лошо в това да хапнете нещо, след като привършите.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама