Цели морета са изчезнали при движението на тектонските плочи

20:40, 26 ное 18 / Любопитно 25 1342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Вашингтонския университет установиха, че глобалната причина за изчезването на трилиони тонове вода е придвижването на тектонските плочи, съобщи сп. "Нейчър", цитирано от БТА. По мнението на геолози и океанолози, с придвижването на тектонските плочи е свързано изчезването на цели морета.

С помощта на сеизмографи учените са извършили изследвания в Марианската падина и констатирали, че в зоните на субдукция Земята поглъща около три пъти повече вода, отколкото се предполагаше досега.

Направените по-късно математически изчисления са показали, че за всеки 1 милион години през цепнатини в местата, където една тектонска плоча се подпъхва под друга, към ядрото на Земята се оттичат няколко милиарда тона вода, а откакто съществува планетата, под повърхността й са се просмукали трилиони тонове вода.

При това учените засега не знаят какво се случва с водата, която се оттича по посока на ядрото на нашата планета. Предполага се, че посредством вулканични изригвания голяма част от водата в газообразно състояние се връща в атмосферата, и че цепнатините в зоните на субдукция участват в регулирането на нивото на световния океан.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама