Как тялото ни предпазва от студа?

17:40, 26 ное 18 / Любопитно 25 1275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Малко са хората, които се радват на студа така, както повечето на жегата през цялото. Но зимата е неизбежен сезон по нашите географски ширини, а телата ни имат невероятната възможност да се приспособяват към метеорологичните условия. Ето ги конкретните защитни механизми срещу ниските температури.

Хрема

Досадна е, и то доста. Но е и необходима, оказва се. Ринитът, предизвикан от студените температури, е с цел да се предпазят дробовете от измръзване. Нервните окончания в носа усещат студения въздух и стимулират затоплянето на кръвния поток, което е свързано със създаване на влага и отделяне на секрет.

Така въздухът, който вдишваме, не е толкова леден и дробовете ни нямат да пострадат от студа. Ако сме изложени цял ден на минусови температури, носът ни може да произведе цели 400 мл слуз, само и само да не измръзнем съвсем. Затова невинаги трябва да се борим с хремата, а просто да имаме кърпички подръка.

Сухи устни

И те не са нито особено приятни, нито изглеждат добре. Но покритите със слой мъртва кожа устни са не просто неприятно последствие от студа, а и начин на тялото да се бори с него.

Именно този слой предпазва кожата от напукване и увреждане. Това, което не трябва да прави, е да облизваме устните, защото така предизвикваме напукването им. Вместо това, използваме балсам за устни с възможно наймалко аромати и оцветители.

Сълзене

Освен носа, очите също ни текат, когато е студено. Така очите се предпазват от изсушаване заради студа и неприятния вятър. При ниски температури слъзният филм в окото (мейбум) изтънява прекалено много и не може да изпълнява функцията си да го овлажнява и предпазва. И тогава на ход са сълзите. 

Често уриниране

Когато ни е студено, необходимостта да ходим до тоалетната е доста по-честа. Тя е особено изразена при мъжете. Това обаче е само в първия час на студа, после нещата се регулират.

Явлението вероятно се дължи на свиването на кръвоносните съдове от ниските температури. Това води до повишаване на кръвното налягане. На него пикочният мехур реагира с желание за изпразване, пише Daily Mail.

Лошо настроение

Със сигурност през студените месеци ни се случва по-често да сме навъсени и омърлушени. И за това си има напълно логично обяснение, намерено след редица тестове.

Щастлива новина или мила дума от любим човек задейства същите центрове в мозъка, както и топлината. Топлото се свързва с комфорт, а студеното - с враждебни условия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама