Свикват протест срещу насилието над жени

09:10, 26 ное 18 / Общество Сподели в: 25 502 Topnovini Автор: Topnovini
1

Българският фонд за жените организира протест срещу насилието над жени от 18 ч. на площад "Орлов мост" в столицата. Паралелни протести ще се проведат във Варна и пред дипломатическите мисии в Берлин, Букурещ, Кентърбъри, Лондон и Прага.

Организаторите настояват за конкретни стъпки за предотвратяване на насилието. Според тях предложенията за промени в Наказателния кодекс, които бяха приети на първо четене, са необходима, но недостатъчна мярка.

По данни на фонда над 1 милион българки са жертва на тормоз вкъщи, който продължава средно 10 години. Те напомнят, че само от началото на годината поне 29 жени у нас са били убити от техен партньор или близък.

От фонда настояват за превенция на насилието чрез образователни и информационни кампании.

Стотици жени излязоха по улиците на Истанбул в неделя, за да кажат "Не на насилието". Демонстрантите скандираха лозунги против агресията и настояваха правата на жените в Турция да се спазват. Полицията използва сълзотворен газ, за да попречи на протестиращите да тръгнат по главната пешеходна зона в града. Според неправителствени организации, само за изминалата година близо 340 жени в Турция са убити от своя съпруг или друг свой роднина.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани