НДК светва в оранжево срещу насилието над жени

09:05, 25 ное 18 / Общество 25 583 Topnovini
1

Зонта клуб “Света София“ за трета поредна година ще стартира шестнадесетдневката за борба с насилието над жени и деца с осветяването на НДК в оранжево. На фасадата на Двореца ще се спусне транспарант със символа на кампанията: част от дамско лице и око със сълза.

Kампанията “Зонта казва НЕ” се провежда всяка година от 25 ноември (Международен ден за елиминиране на насилието над жените) до 10 декември (Световен ден на човешките права) и е част от кампанията на ООН Orange the world за елиминиране на насилието над жени и момичета. Емблематични сгради, забележителности и градски пространства в целия свят ще бъдат осветени в оранжево, ще се провеждат множество акции и дискусии, чиято цел е да се даде гласност на проблемите, свързани с насилието над жени.

Оранжев ретро трамвай ще се движи по улиците на града.

Тази година към кампанията се присъединяват “Столичен електротранспорт” ЕАД, Софийската опера и балет, "Радио СВ такси", Съюзът на транспортните синдикати в България.

Акцентът ще бъде поставен върху повишаване обществената нетърпимост срещу посегателствата над личността и достойнството. Специални стикери в трамваите, тролейбусите и такситата на "Радио СВ такси" ще призовават гражданите да не са безучастни. В шестнадесетте дни във фоайетата на Операта преди представленията, на Женски пазар, пред НДК също ще се раздават информационни материали. Софийска опера и балет ще осигури билети за посещение на спектакли на жени и деца от рискови групи.

От 16:30 часа – от площад "Възраждане" потегля оранжев ретро трамвай по маршрут пл. "Възраждане" – кв. "Иван Вазов" – НДК. В 17:30 часа с осветяване на фасадата на Националния дворец на културата в оранжево се дава старт на шестнадесетте дни за борба с насилието и агресията. В 18:30 часа Софийската опера и балет светва в оранжево, съобщава БГНЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани