Греяно вино - традиции

19:00, 25 дек 19 / Любопитно 25 4077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Виното – любимата напитка на хората от векове, присъства на празничните трапези по целия свят.

С настъпването на зимата, все повече се обръщаме към неговите благотворни свойства за отпускане, загряване или лечение. Изключително популярна напитка за зимния сезон е греяното вино. В много западни страни традицията го е превърнала в неделима част от Коледната трапеза, както постните ясния са за българската. Във някои страни като Великобритания греяното вино задължително присъства на Коледните базари. В Германия греяното вино се нарича глювайн или глинтвайн („пламтящо вино“). Рецептите за греяно вино са най-разнообразни, според различните предпочитания и вкусове, но винаги присъства червено вино.

Снимка: Pixabay

Традиционно греяното вино се приготвя от червено вино, като му се добавят ароматни подправки, плодове, ядки, захар или мед. Сервира се горещо, но може и топло. Има рецепти за приготвяне на напитката в алкохолен и безалкохолен вариант. Подходящи видове червени вина за ароматната напитка са портвайн и бордо, но разбира се Вие може да го приготвите с червено вино по Ваш избор.

Най-често използваните подправки за греяно вино са: канела, карамфил, кардамон, черен пипер, джинджифил, ванилия, като препоръчително е те да не са смлени, за да не се налага да прецеждате напитката. Плодовете, които се добавят към ароматната напитката с червено вино са ябълки, лимони и портокали. За още по-приятен вкус може да се прибавят орехи и стафиди. Важно при приготвянето е да не нагрявате виното до повече от 80 градуса, за да не кипне. Ако това се случи, то ще изгуби своите вкусови качества и полезни свойства. В някои рецепти за греяно вино се добавя и вода. Не бива да се забравя обаче, че водата предварително се кипва с подправките, като се добавят и мед или захар. Когато сместа поизстине, към нея се прибавя и загрятото вино. Съотношението на водата към виното е 200 мл към 1 литър.

Снимка: Pixabay

Първите сведения за напитка с топла червено вино и подправки датират от древната Римска империя. Римляните разпространили напитката при своята експанзия на Европа. Легионите пренесли виното и съпътстващите го рецепти при дългите завоевателни походи до областите около реките Рейн, Дунав и чак до границата на Шотландия. Благодарение на тях лозарството възниква по тези региони.

Една стара рецепта за греяно вино е била много популярна във Викторианска Англия по Коледа и дори се появява в историята на Дикенс A Christmas Carol. Напитката носела името „Smoking Bishop“ (букв. от англ. език „пушещият епископ“). Приготвяла се от порт, червено вино, лимони или портокали, захар и подправки. Цитрусовите плодове се изпичали докато придобият златист цвят и тогава всички продукти се добавяли и заедно се подгрявали. Името на греяното вино идва от формата на традиционната купа, в която греяното вино се приготвяло. Тя приличала на епископска митра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама