Макадамията е най-калоричната ядка, изглеждаща като нещо средно между орех и лешник. Съдържа голямо количество мононаситени мазнини, както и протеини, фибри, ценни минерали, сред които калций, желязо, калий, селен, фосфор и витамини от групата В и РР.
Известна още като австралийският орех тя е растение, което е разпространено в Австралия и Индонезия. Днес се отглежда също в ЮАР, Бразилия, Коста Рика, САЩ, Израел и на Хаваите. Кръстена е на името на шотландския химик Джон МакАдам, който я култивирал и пръв описал полезните и свойства.
Сред една от най-важните съставки на макадамията е омега 7 палмитолеиновата киселина. Специалисти твърдят, че с консумацията и си гарантирате по-млада кожа, по-здрави кости, по-рядко главоболие, както и много по-ниски нива на лошия холестерол в кръвта.
Благодарение на ценните си съставки, макадамията помага в борбата с наднорменото тегло. Редовната употреба намалява мазнините в тялото.
Маслото от нея заема важно място в козметичната индустрия и наистина е едно от най-препоръчваните за здрав, свеж и млад вид на кожата.
Черупката на макадамията е толкова здрава, че е създадена специална макадамотрошачка, тъй като обикновената орехотрошачка не е достатъчно силна. Само папагалът макао е може да стигне до сърцевината на ядката без особени проблеми.
Добави коментар