Какво символизира коледната украса?

13:00, 23 дек 18 / Любопитно 25 6625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Коледната елха е задължителен елемент от празнуването на Рождество Христово и представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво.

Дръвчето се украсява с разноцветни светлини, орнаменти и лакомства. Макар че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността.

В Древен Египет са украсявали палмите. Германските племена по-късно украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината около най-късия ден на годината - 21 декември.

В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета. Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. Постепенно украсите на елхата стават по-богати. Коледните дръвчета се обкичват с гирлянди, множество светлини и коледни играчки.

Какво символизират празничните фигурки?

  • Вечнозелената празнична елха изобразява безмерната надежда на човечеството. Насоченият към небето връх символизира посоката на човешките мисли – към безкрайните висини. Зеленото е символ на възраждането на живота, края на студа и зимата. Смята се, че с раждането си Христос донася на земята частица от красотата на небесното царство. Ето защо елхата се украсява с ангели, свещички, топки и гирлянди – символи на отрупано с плодове Райско дръвче.
  • Грейналата звезда посочила пътя на тримата мъдреци при раждането на Младенеца. Известна притча гласи, че Витлеемската вездата е небесния знак за изпълненото обещание на Бог да дари света със Спасител.
  • Запалените свещи пък ни напомнят, че Исус Христос е светлината на света и когато гледаме „играещият“ пламък си спомняме за непрестанната му закрила. Запалената свещ е свързана със слънчевата топлина и светлина, а светлината ни помага да намерим верния път. Свързва се още с преходността на човешкия живот и бързо изнизващите се години.
  • Птиците символизирали библейските пратеници, носещи Божията любов и мир навсякъде по света.
  • Захарното бастунче тематично обрисува гегата на овчаря, с която той връща заблудените овце обратно в стадото. Оттам и предзнаменуванието хората да са добри и да се оповават едни на други.
  • Гирляндите – стара легенда разказва как бедна майка искала много да зарадва децата си с украсена коледна елха. През нощта няколко паяка изплели паяжината си между клоните на дръвчето, а когато децата се събудили решили да я оцветят в сребърен цвят за да не се разстрои майка им.  Гирляндите носят закодирано послание да се замислим за пътя, който извървяваме, с неговото начало, посока и край.
  • Звукът на камбанката възвръща вярата и надеждата у хората. Камбаната е посредник между хората и Бога представлява един от най-ярките символи на Рождество. Нейният звън оповестява добрината и любовта, които трябва да отекнат в човешките души и да ги призовът съм съпричастност и милосърдие.
  • Червените топки се свързвали с плодородие и благоденствие. Коледното дърво се отрупва с тях, което изразява пожеланието на хората за още една добра година. Някои легенди свързват коледните топки с ябълката на греха между Адам и Ева.
  • Венецът е емблематичен израз на вечната истинска любов, която представлява непрекъснат кръг на привързаност. Зелениката изобразява бодливата корона на Христос - символ на безсмъртието, а червените плодове – пролятата от него кръв. Венецът символизира трудните цели, които сами си поставяме и отговорността, която носим пред себе си и близките си.
  • Коледният чорап – традицията за окаченият близо до камината чорап датира от векове. Историята му е свързана с легендата за Св. Никола, считан за първообраз на Дядо Коледа. Той пъхнал във вълнените чорапи пари за зестрата на добри и красиви, но бедни девойки. Пълненето на коледните чорапи е начин да изразим удовлетворението си от добрината и послушението на малчоганите и да възпитаваме у децата вярата, че чудеса наистина се случват на добрите хора.

Различните орнаменти от украсата имат своя забравена във времето история. Всяка година добавяме нови и нови играчки към декорацията на коледните си елхи, а бляскавата им красота сплотява семейството на най-светлият празник от годината. Нека запомним посланията на играчките и винаги да вярваме в силата на доброто.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама