НАСА се завръща на Марс с трикракия еднорък геолог InSight

19:40, 22 ное 18 / Любопитно 25 1107 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НАСА ще се завърне на Марс с космическия апарат "ИнСайт" - трикрак еднорък геолог, който ще копае надълбоко и ще се ослушва за трусове, съобщи Асошиейтед прес.

Кацането на "ИнСайт"(InSight - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and heat Transport) е насрочено за 20 ч. по Гринуич (22 ч. българско време) в понеделник след 6-месечно пътуване.

Методът за спускането е изпробван и преди. Двигателите ще бъдат запалени, за да намалят скоростта и да може космическият апарат да стъпи на краката си.
 
Критичният момент в спускането е "ИнСайт" да навлезе в атмосферата точно под 12 градуса, движейки се със скорост 19 800 км/ч. Ако градусите са по-малко, ще отскочи, ако са повече, ще изгори, уточни сайтът "Спейс". След това парашутът трябва да се разгъне и апаратът да стъпи на краката си.
 
Всичко това трябва да бъде изпълнено само за шест минути.

Предишният апарат на НАСА, който кацна на Марс, е роувърът "Кюриосити" - през 2012 г. За него беше използвана различна технология за спускане. Мястото за кацане на "ИнСайт" е близо до "Кюриосити" - в равнината Елизиум планициа.

След като апаратът кацне, ръката му ще премести двата основни инструмента на повърхността. Досега това не е правено.

Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата. Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2,5 м, но на Луната от мисията "Аполо".
 
"ИнСайт" пренася и сеизмометри, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването ѝ, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото ѝ.

Кацането на Марс е много рисково. Успешните мисии до Червената планета, включително орбитиращите и прелитанията, са само 40 процента. Досега НАСА се справя с тази цел най-добре. Преди две години европейски апарат се спусна толкова бързо, че изкопа кратер при удара.

За кацането на "ИнСайт" НАСА използва технология от сондите "Викинг" и спускаемия апарат "Феникс".
 
Наземният екип се надява двата експериментални малки спътника на "ИнСайт" - УОЛ.И и ИВА, които го следват от изстрелването, да дават информация за апарата по време на спускането му. Забавянето в комуникациите между Земята и Марс е осем минути.

УОЛ.И и ИВА ще прелетят край Марс и ще застанат на орбита около Слънцето. Ако миниспътниците мълчат, новините за кацането ще осигурят орбитиращите апарати, но по-бавно.

Първите снимки от мястото на кацането ще започнат да пристигат малко след него. Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.

Продължителността на мисията "ИнСайт" е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни.
 
Космическият апарат "ИнСайт" тежи 694 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама