Вижте Дауаско - най-известният камък в Аржентина

13:20, 22 ное 18 / Любопитно 25 1392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Феноменът "падащи" (балансирани) скали и камъни е разпространено чудо на природата, което се наблюдава в различни части на света, като един от най-известните е камъкът Дауаско в Тандил, Аржентина.

Вероятно той е "шампионът" сред балансираните камъни по популярност и брой на туристите, които идват да го видят всяка година. Този 270-тонен камък се превръща в основната атракция на аржентинския град Тандил, в който прииждат хиляди туристи само заради него.

Такива камъни като Дауаско, са резултат от топенето на ледниците. Piedra Movediza, което означава "движещ се камък" на испански език, е описано за първи път от пътници от Европа през XIX век.

Тайната на това явление е съвсем проста и е свързана с намирането на точките на баланс, по отношение на центъра на тежестта. Разбира се, има много популярни вярвания, които забулват тези скали с ореол на мистерия.

Тъй като е сравнително рядък природен феномен, не е изненадващо, че хората, живеещи в околностите на такива камъни, съчиняват легенди за тях.

Местните в Тандил вярват, че много отдавна по тези земи е имало могъщ бог - синът на Слънцето Дауаско, който води своите хора в този район. Той дава на народа си полезни умения в земеделието, животновъдството и други ценни занаяти. Дауаско ги учи да почитат златото, защото според него Слънцето е злато.

Малко след това той изоставя хората си, за да отиде при своя баща Слънцето. Дауаско обещава да се върне в човешка форма и да бъде с тях завинаги. Преди да си тръгне обаче, синът на Слънцето поставя камък в своя чест, който да напомня на народа му за него.

Нито вятърът, нито дъждът, нито времето може да бутне камъка, който ще стои на това място, докато Дауаско не се върне. В продължение на хиляди години камъкът стои неподвижен и хората продължават да вярват, че техният бог един ден ще дойде отново.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама