Отмениха наказанието на полицая, уволнен след катастрофата с бащата на президента

11:10, 22 ное 18 25 1459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наказанието на бившия началник на РУ-Харманли към ОД на МВР - Хасково Неделчо Кирилов, което му беше наложено във връзка с пътния инцидент с бащата на президента Румен Радев - Георги на 17-ти август, беше отменено от състав на Административния съд в Хасково, съобщиха от съда.

Кирилов е бил наказан от директора на ОД на МВР - Хасково дисциплинарно с "порицание" за срок от една година. Основанията за санкцията са били, че Кирилов не е упражнил контрол при документирането и обработването на пътния инцидент, не предприел дисциплинарни мерки спрямо обработвалите катастрофата служители и не изискал документация от ПТП-то.Съдът счита, че издадената заповед за наказанието е незаконосъобразна, поради извършено съществено нарушение на административнопроизводствените правила. Той установява нарушение на разпоредба, според която при определяне на вида и размера на дисциплинарните наказания се вземат предвид тежестта на нарушението и настъпилите от него последици. Имат се предвид също така и обстоятелствата, при които е извършено, формата на вината и цялостното поведение на държавния служител по време на службата.

Съдебният състав намира в тази връзка, че цялостното поведение на служителя по време на служба не е било взето предвид при налагане на наказание над установения в закона минимален размер, пише в съдебното решение.

Друг мотив е, че наказващият орган не е обсъдил и взел предвид становище на началник сектор към ОД на МВР - Хасково, в което е посочено, че предложеният в справката на комисията максимален размер на наказанието порицание на инспектор Кирилов за срок от една година е необосновано висок. Решението на съда в Хасково подлежи на касационно обжалване пред ВАС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама