Обвиниха "Долче и Габана" в расизъм в Китай

18:20, 21 ное 18 / Любопитно 25 1148 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Модна къща "Долче и Габана" отмени свое дефиле в Шанхай, след като нейна реклама предизвика обвинения в расизъм и използване на остарели стереотипи, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Китайците се подразниха от промоционалния видеоклип на "Долче и Габана" за дефилето, в който жена с азиатски черти се мъчи да яде пица и спагети с пръчици, напътствана от мъжки глас. На мнозина това се стори обидно, особено заради снизходителния тон на напътствията. В интернет беше разпространен и чат от Инстаграм, в който дизайнерът Стефано Габана, нарича Китай "невежа и смрадлива мафия".

Модната къща разпространи изявление, че в страницата на дизайнера в Инстаграм са проникнали хакери и се извини на всички, почувствали се засегнати. Въпреки това знаменитости като актрисата Ли Бинбин и певеца Ван Цзюнкай заявиха, че ще бойкотират шоуто.

Скандалът с рекламата на "Долче и Габана" е поредният, предизвикан от погрешни послания на чуждестранни компании, които се възприемат от китайците като непочтителни. В началото на 2018 г. германската строителната компания "Даймлер" трябваше да се извинява, защото е "наранила чувствата на китайския народ" с цитат от Далай Лама в Инстаграм. Пекин гледа на религиозния водач като на сепаратист, оспорващ принадлежността на Тибет към Китай.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама