Прокуратурата протестира оправдателните присъди по делото "Алабин"

16:35, 21 ное 18 25 1450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата протестира оправдателните присъди по делото за рухналата сграда на софийската улица "Алабин". 12 години след трагедията, при която загинаха две млади жени, Софийският градски съд оправда и четиримата подсъдими.

Наблюдаващият прокурор Милко Момчев иска от Софийския апелативен съд да ги осъди ефективно.

До присъдите "невинен" на собственика на сградата Георги Кирчев, на инженера, контролирал ремонта, Петър Петров, на Николай Симеонов, управител на ремонтната фирма, и на строителя Манчо Антонов се стигна след десетгодишно разследване и двегодишен процес. След произнасянето им Момчев обясни негативния за прокуратурата изход с променените показания на основния свидетел:

"Досъдебното производство твърдеше, че лично подсъдимият Георги Кирчев е нареждал да се режат колони от сградата, което е довело до събарянето ѝ. Съдебното следствие заяви, че в това, което е казал, няма нищо вярно".

Това изказване стана причина един от адвокатите по делото, Ина Лулчева, да подаде сигнал до административните ръководители на Софийската апелативна прокуратура и на Софийската градска прокуратура. Според адвокатката с него прокурор Момчев "заблуждава обществото и уронва авторитета на правосъдието, за да се избегне лична професионална отговорност и да се оправдае поддържането на явно необосновани обвинения". Лулчева напомня, че това е тежко дисциплинарно нарушение.

От двете структури на държавното обвинение обаче не смятат така, а в сигнала на Ина Лулчева разчитат опит за влияние върху наблюдаващия прокурор при вземане на решението - да протестира или не оправдателните присъди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама