Делото за срутилата се сграда на „Алабин” се доближава до присъда

19:10, 14 ное 18 25 1766 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

12 години след като сграда на ул. „Алабин” в София се срути и уби две млади жени, делото се доближава до присъда на първа инстанция. Подсъдими са четирима души, сред които собственикът на сградата, инженерът, който е трябвало да контролира ремонта, и собственикът на строителната бригада. Прокуратурата настоява за осъдителни присъди, а адвокатите са категорични, че престъпление в случая не е доказано.
 
Пететажна сграда - паметник на културата, на ул. „Алабин” 39, на метри от Съдебната палата, се срути на 19 септември 2006 г. Под руините й остана премазан автомобил с две млади жени вътре - 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, които в края на работния ден се намирали в задръстване по оживената улица.

Неразрешените въпроси и до днес са факт, а критиките към прокуратурата съпътстват случая от самото му начало. Емблематично за процеса е определението на съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд, с което през 2015 г. той отмени прокурорско постановление, което целеше да прекрати разследването по случая с мотив, че няма виновни за срутването на сградата. В решението си съдът отправи критики към разследването, като открои необяснимата „пасивност и бездействие от страна на прокуратурата”, както и работа "при драстично нарушение на изискванията за разумен срок".
 
Разследването се проточи 10 години. През 2016 г. прокуратурата събра достатъчно доказателства, за да изправи пред съда четирима души - собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма "Хрисома", инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на "А3-Архитектура и изпълнение", извършила инвестиционен контрол, и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо". Те са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост.

Още в началото на процеса преди две години стана ясно, че спрямо Антонов делото ще тече задочно, тъй като той от години е в чужбина и не беше открит, за да бъде призован. Днес прокурорът по делото Момчил Момчев поиска четиримата да бъдат осъдени по предявените обвинения и аргументира тезата си, че всеки един от тях не е изпълнил задълженията си, което е довело до рухването на сградата. Адвокатите на подсъдимите пък пледираха в полза на клиентите си в продължение на часове, като според тях обвиненията са противоречиви и неясни, а престъплението - недоказано.
 
Предстои Софийският градски съд да произнесе присъдата си по делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама