Ева Майдел: До 2025 ПИН-кодовете за картови плащания ще отпаднат

15:00, 21 ное 18 25 1507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„До 5-6 години оторизиране на плащане с биометрични данни като пръстови отпечатъци или лицево разпознаване вместо с ПИН код ще е стандартна процедура за повечето потребители. Желанието ми е лидерите в сферата на финансовите технологии да са европейски компании. Затова е нужно огромно усилие както от бизнеса, така и от законодателите, които имаме отговорната задача да създадем нужните условия за лесен достъп до финансиране, стимулиране на иновациите и високи стандарти за защита на плащанията.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на откриващата си реч на Третия годишен форум на Европейската федерация на платежните институции на 21 ноември 2018г. в Брюксел.

„Ако доскоро се оглеждахме само за запад към САЩ, за да видим как се развиват технологиите и конкуренцията във финансовите услуги, вече трябва да го правим и на изток. Само за 1 ден, на 11 ноември 2018г, китайската платформа за онлайн търговия Алибаба регистрира транзакции на стойност 30 милиарда долара, 60% от които са били платени със сканиране на пръстов отпечатък или заснемане на селфи с телефона.“ Това допълни Ева Майдел, която работи в комисиите на Европарламента за Икономически и финансови въпроси и за Вътрешен пазар и защита на потребителите.

Третият годишен форум на Европейската федерация на платежните институции събра някои от най-високопоставените експерти в сферата на плащанията като еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис, изпълнителните директори на Пейсейф и Амазон Пей, вицепрезидент на Американ Експрес, както и представители на Европейската централна банка, Европейската банкова федерация, потребителски организации и финансово-технологични компании.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама