Обсъждат социалната значимост на инсулта на кръгла маса в Народното събрание

09:30, 22 ное 18 25 1205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кръгла маса на тема: „Пътят на инсулта: от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване” ще се проведе от 14,30 ч. в Народното събрание. Преди това, от от 11:30 до 13:30 ч., ще се проведе и информационна инициатива за запознаване на депутатите със социалната значимост на инсулта и важността на превенцията на това заболяване. Организаторите ще поставят акцент върху необходимостта от специално внимание към хората със сърдечносъдови оплаквания, тези в прединсултно състояние и тези, които вече са претърпели инсулт и живеят с последиците от него.

В рамките на информационната акция депутатите и гостите на Народното събрание ще бъдат поканени да насърчат борбата с инсулта, като напишат своето послание към хората с това заболяване и демонстрират подкрепата си, като подберат три ключови послания, които демонстрират тяхната съпричастност. Всеки желаещ ще може да провери кръвното си налягане, дали страда от предсърдно мъждене (което в голяма част от случаите е причината за възникването на съдов инцидент) и да провери наситеността си на кислород в артериалната кръв. Снимките, които ще бъдат правени по време на акцията, ще бъдат качвани в реално време на фейсбук страницата на Национална пациентска организация.

Кръглата маса се организира от Комисия по здравеопазването и Национална пациентска организация. Участие в нея ще вземат д-р Даниела Дариткова, председател на Комисия по здравеопазването, акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н., председател на Българско дружество по неврология, проф. д-р Параскева Стаменова, д.м.н., почетен председател на Българско дружество по неврология, проф. д-р Асен Гудев, д.м.н., председател на Съюз на българските медицински специалисти и началник на Клиника по кардиология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, доц. д-р Мария Токмакова, д.м., председател на Дружество на кардиолозите в България, д-р Иван Вецев, експерт „Достъп до лечение” в Национална пациентска организация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама