Кога човешкото тяло гори най-много калории?

18:00, 25 ное 18 / Здраве 25 1221 Topnovini
1

Според съвременната наука, кога ядем и кога лягаме да спим също е от значение. Един от основните проблеми обаче е как да се изследва влиянието на споменатите фактори, а именно - как да се изолира влиянието на телесните циркадни ритми върху ритмите на „часовника“ (социално дефинираното време)?

Учени от Harvard Medical School, Women’s Hospital и Penn State University, са намерили начин да изследват съответните процеси и да определят кога човешкото тяло гори най-много калории.

За целта, екипът провежда необичаен експеримент върху 10 доброволци, 5 мъже и 5 жени, които в продължение на 37 дни е трябвало да живеят в лабораторни условия, ограничени от всякакъв достъп до външната среда, часовници, телефони и интернет. Допълнително, приемът на храна също е бил стриктно регулиран, както и се е внимавало участниците да не се въвличат в активности, които биха стимулирали допълнително горенето на калории.

Регулирайки, освен всичко и режимите на сън, учените установяват, че количеството енергия, използвано за поддържане на основни функции като дишането или мозъчната активност, се поддържа от циркадните ритми – вътрешният хормонален цикъл, който ни информира, когато трябва да се подготвим за леглото и кога да се събудим.

Според резултатите, публикувани в Current Biology, телесната температура на доброволците е най-висока по време на биологичния следобед (което означава, че тогава са горили най-много калории) и е най-ниска през биологичната нощ. Учените също така откриват, че тялото изглежда предпочита за гориво въглехидратите сутрин, а мазнините вечер.

Екипът споделя, че телата изпълняват оптимално функциите си, когато режимите на хранене и сън са консистентни. Това обяснява защо хора с по-нестандартни работни смени имат склонността да трупат килограми – дисбалансът взима своите жертви. Бъдещите планове на изследователите е да се проучи как апетитът и реакцията на организма към храната варира в зависимост от времето на деня, както и как сънят влияе върху тези процеси.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.