Установиха защо е изчезнала Индската цивилизация

20:40, 19 ное 18 / Любопитно 25 1076 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от океанографския институт "Удс Хоул" в Масачузетс установиха защо преди около 4000 години се стигнало до упадък на Индската (Харапската) цивилизация и хората започнали масово да напускат големите градове, съобщи Физ.орг. По мнението на учените, това се дължало на климатични промени.
 
Индската цивилизация просъществувала в долината на река Инд през периода 3300-1300 г. пр. Христа, като достигнала разцвета си между 2600 г. и 1900 г. пр. Христа. Към 1800 г. пр. Христа жителите напуснали долината на река Инд и се установили в подножието на Хималаите.

Историци предполагаха, че причината за това е изчерпването на водните ресурси в региона.
 
Сега специалистите анализирали данни за отлагания край пакистанския бряг. Били идентифицирани фрагменти от древна ДНК, въз основа на които може да се направи сравнение между съдържанието на хранителни вещества в морската вода през летния и зимния сезон.
 
По време на зимните мусони, които духат от сушата, органични съставки се издигат от океанските дълбини към повърхността. Това води до активно размножаване на растителни и животински организми. През лятото ветровете значително отслабват.

По думите на учените, от 2500 г. пр. Христа започнало намаляване на отлаганията по време на летните мусони, които духат от океана. И обратно, зимните мусони се усилили. Сушата имала своето неблагоприятно въздействие върху земеделието. 
 
Земеделците били принудени да се преселят в подножието на Хималаите, където водата била по-малко, но нямало суша.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама