Манолова: Държавата да създаде конкурентна среда при пазара на горивата

10:00, 19 ное 18 25 1548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Протестите са гражданско право и винаги имат конкретни поводи. Социалното напрежение никак не е малко, социалното страдание, което буквално затиска хората, става все по-нетърпимо, така че за мен тези протести имат и своето основание, и обяснение, и своите справедливи каузи", каза омбудсманът на Република България Мая Манолова в ефира на Нова телевизия.

"Хората ги боли най-много за нарушенията на техните права", добави тя.

"Реален резултат от екотаксите няма. Те се събират от частни фирми, но върху начина, по който се инвестират тези пари няма никакъв контрол, няма публичност и прозрачност”, заяви още омбудсманът.

Манолова коментира и данъка върху старите коли. Тя обясни, че в изпратено от нея становище още при внасянето на предложението за данъка е посочила, че това е непосилна тежест за българските граждани и че хората не избират нарочно да си купят стар автомобил, а те просто нямат друга възможност. "От това, че непрекъснато се повишават екотаксите и сега опитът да се повиши данъка върху старите автомобили - това няма да направи хората по-богати и в състояние да си купят по-нови автомобили. Това няма да доведе до ефекта, който е заложен предварително”, каза тя.

По отношение на цените на горивата, Манолова обяви, че държавата трябва чрез законодателството да създаде условия за конкуретна среда при пазара на горива у нас: „Вече всички български граждани са наясно какви са причините в България цените на горивата да не са постоянно най-ниските в Европа, при положение, че имаме най-ниския акциз и най-ниските производствени разходи в цяла Европа. От различните информации и анализи стана ясно, че в 32 европейски страни има по-ниски цени на бензина, а по отношение на дизела става дума за 11 страни. Тази ситуация не е справедлива по отношение на българските граждани. Очевидно е, че държавата не определя цените на горивата. Това, което може да направи тя е да създаде конкурентна среда за естествено регулиране на цените и падането им на по-ниски нива. Има проблем с конкуренцията”.

„Всички сме наясно, че живеейки в пазарна икономика, единственият начин е да се стимулира конкуренцията. Според мен държавата дължи отговор на въпроса дали е достатъчна конкуренцията в сектор "Горива" по отношение на данъчните складове, търговията, осигурява ли законодателството достатъчно гаранции за разширяване на конкуренцията, за собствеността и управлението на данъчните складове, има ли достатъчно възможности за внос”, каза още омбудсманът.

Мая Манолова каза още, че за момента няма планове за завръщане в активната политика.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама