„Токсичен“ стана дума на 2018 година според Оксфордския речник

17:50, 15 ное 18 / Любопитно 25 1147 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оксфордският речник на английския език избра прилагателното "токсичен" (toxic) за дума на годината, съобщи БТА.

Търсенията на "токсичен" през 2018 година са се увеличили с 45 процента. Освен като "отровен", думата може да бъде преведена като "рисков" във финансовия сектор. Тя се използва както в пряк, така и в преносен смисъл.

През 2018 година най-често прилагателното е употребявано в словосъчетанието "токсични химикали". Следват "токсична мъжественост" и "токсично вещество".

Интересът към "токсичен химикал" беше предизвикан от делото "Скрипал" за отравянето на бившия руски разузнавач и дъщеря му във Великобритания.

Изразът "токсична мъжественост" е свързан с темата за сексуалните посегателства, която стана актуална след редица скандали, включително и за вече назначения върховен съдия Брет Кавано. Популярността на израза нарасна и благодарение на движението срещу сексуални посегателства #Аз също.

В английския език думата е навлязла от латинския през 17-и век. В латинския пък е заимствана от гръцкия, в който изразът toxicon pharmacon означава смъртоносна отрова, в която древните елини са топели своите стрели.

През 2017 година Оксфордският речник избра за дума на годината "youthquake" (младежки трус) - "значима културна, политическа или социална промяна, предизвикана от действия или влияние на младежи".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама