Ветеринари влизат в стадото на Ана Петрова от Болярово

15:29, 18 сеп 18 / Общество 25 545 Topnovini

Екип от ветеринарни лекари от София ще влезе в стадото на Ана Петрова в Болярово. Това реши на извънредно заседание областната епизоотична комисия в Ямбол, съобщи БНР.

Това е единствената ферма, в която въпреки положителните проби, от два месеца лекари не са допускани. В последните няколко дни обаче 11 овце от стадото са умрели. Ако и днес фермерите не осигурят достъп до стопанството си, ще се чака решение на прокуратурата.

Въпреки че Ана Петрова сама е поискала съдействие от ветеринарните власти заради умрелите животни и до момента няма гаранция, че тя ще пусне лекарите във фермата си, каза заместник-министърът на земеделието Янко Иванов.

"Нека да допуснем нашите колеги и най-накрая да се изясни каква е причината, защото би могло да е всякаква болест. Масова смъртност не се появява просто така", заяви още Иванов.

Специалистите ще направят аутопсия на починалите животни и преглед на здравите.

"Те първо ще направят инвентаризация на животните, които са в стадото, защото в едното от номерата на умрялото животно се оказва, според информационната система на ПАП, че животното би трябвало да е от Твърдица. Интересно как е попаднало там", поясни Янко Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!