Тереза Мей свиква спешно кабинета, след като беше договорена сделка за Brexit

08:15, 14 ное 18 / Свят 25 1319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският кабинет се събира днес, за да разгледа проекта за споразумение за Brexit, който преговарящите екипи успяха да договорят в Брюксел и за да реши какви ще бъдат следващите етапи, се посочва в изявление британското правителство.

Засега официална реакция на Брюксел няма, но се очаква днес посланиците на страните-членки от ЕС да имат извънредна среща по темата.

Споразумението предвижда цялото Обединено кралство да остане временно в митническия съюз, така че да няма нужда от митнически контрол на стоките и гражданите на границата между Северна Ирландия и Ирландия. Северна Ирландия ще трябва да спазва и правилата на единния пазар на ЕС. Решението ще действа временно, а в дългосрочен план трябва да бъде договорено споразумение за свободна търговия между ЕС и Великобритания.

Основната британска опозиционна партия - Лейбъристката партия, заяви, че ще гласува против всяко споразумение за Brexit, ако то не отговаря на нейните критерии. Партията изразява също така съмнение, че сделката ще бъде добра за страната. Това заяви партийният лидер Джереми Корбин.

"Лейбъристите бяха пределно ясни от началото, че се нуждаем от сделка, която да е в подкрепа на работните места и икономиката и която да гарантира стандартите и защитата. Ако тази сделка не отговаря на шест наши критерия и ако тя не е от полза за цялата страна, тогава ние ще гласуваме против нея", заяви Корбин.

Бившият британски външен министър Борис Джонсън каза, че споразумението за Brexit с Брюксел е "напълно неприемливо за всеки, който вярва в демокрацията". Той допълни, че договореното няма да защитава Северна Ирландия в пределите на Обединеното кралство и заяви, че ще гласува против, когато текстът на споразумението бъде представен за гласуване в парламента.

Джонсън каза, че все още не се е запознал с пълните подробности на договорката, но изрази мнение, че според предложенията в нея Дъблин ще има повече дума по някои аспекти от управлението на Северна Ирландия, отколкото Лондон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама