Британските фирми изпитват трудности с наемането на работници заради Brexit

20:20, 12 ное 18 / Икономика Сподели в: 25 1243 Topnovini Автор: Topnovini
1

Фирмите във Великобритания изпитват трудности с наемането на работници, поради загубата на интерес от имигрантите, както от ЕС, така и извън ЕС, да търсят работа на Острова на фона на задаващия се Brexit, предаде БНР.

Това показва проучване на Частния институт за развитие на персонала. Оказва се, че имигрантите губят интерес към Великобритаиня като дестинация за работа. На фона на задаващия се Brexit това важи не само за имигрантите от страните-членки на ЕС, но и от останалия свят. Работодателите продължават да се оплакват, че става все по-трудно да запълват овакантени места. От института казват, че отливът на имигрантите принуждава работодателите да вдигат заплащането.

Последните официални данни показват, че броят на родените извън Великобритания работници е намалял с 58 000 от април 2017 до април 2018 г. Докато експертите не се притесняват за безработицата поне в краткосрочен план, то очевидно се наблюдава увеличение на недостига на работна ръка. От института прогнозират, че пазарът на труда ще продължава да изпитва трудности особено след 2021 година, когато се очаква да бъдат въведени имиграционни ограничения за гражданите от ЕС, особено за ниско нискоквалифицирани работници.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани