По-скъпи ли са наистина горивата у нас?

15:29, 12 ное 18 25 1515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестите за цените на горивата вчера разделиха мненията в обществото. Според някои вдигането на цените е истински проблем, който дори може да дестабилизира страната. Други твърдят, че протестите всъщност са подстрекавани и вдигането на цените на горивата всъщност не е истинската причина за недоволството.

Междувременно, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че дебат за вдигането на "Гражданска отговорност" до 1000 лева няма, това не стои на дневен ред и темата е спекулация.

Затова решихме да проверим как се движат цените на горивата в последните години. Графиките са от сайта fuelo.net, в който има данни за всеки ден от последните години.

Започваме с графика за цените на горивата в края на август 2013-а, няколко месеца след застъпването на кабинета "Орешарски" на власт.

Тъй като периодът е летен, има хипотеза, че увеличението на горивата се прави спекулативно в този период, заради многото пътуващи на почивка.

Затова решихме да проверим какви са данните на 11 ноември (вчерашния ден на протеста), преди пет години.

Видно от графиката, цените на основните горива са спаднали с по около 5-7 стотинки на литър, но все още са на нива, по-високи от цените в момента.

Две години по-късно - през 2015-а, картинката е малко по-различна:

Средната цена на двете най-популярни горива е спаднала с около 50 стотинки на литър, автогаза - с около 40 стотинки на литър, а метанът е със средно 6-10 стотинки надолу. Какви обаче бяха цените от миналата година?

Видно при сравненията от 2015-а и 2017-а е, че цените на горивата са в сходни граници. Eто и днешните цени, събрани от fuelo.net:

Разбира се, видно е, че средните цени на горивата в момента са по-високи от 2017-а. Въпреки това обаче стойността е със средно около 20% по-ниска отпреди пет години. От информацията във fuelo.net и fuel-prices-europe.info става ясно, че бензин А-95 у нас е сред най-евтините в цяла Европа. Цената му е същата като в Люксембург, а единствено в Унгария, Литва и Полша е по-евтин, при това - с не повече от пет стотинки на литър. Най-скъп е бензинът в Холандия, където плащат равностойността на 3.31 лв на литър.

Що се отнася до средните стойности на дизела - страната ни също е сред държавите с най-евтино гориво в ЕС. По-евтино е само в Люксембург, Малта, Полша и Словакия. В рамките на Евросъюза най-скъпият дизел е в Белгия, където плащат равностойността на 3.15 лв на литър.

Цените са крайни, от тарифите на бензиностанциите в различните държави.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама