Times: ЕС ще иска митническа граница в Ирландско море, ако няма сделка за Brexit

19:40, 09 ное 18 / Свят 25 1207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз смята да настоява пред Великобритания за прокарване на митническа граница в Ирландско море, което значи по територията на Обединеното кралство, в случай, че не бъде сключено споразумение с Лондон за Brexit, твърди лондонският в. Times.

Изданието се позовава на изтекло в медиите писмо на британския премиер Тереза Мей до Демократическата юнионистка партия (ДЮП) в Северна Ирландия, с чиято подкрепа управлява кабинетът в Лондон.

Мей каза на ДЮП, че никога няма да допусне "да влезе в сила" такова разделение на Обединеното кралство.

Планът на ЕС ще остави Северна Ирландия свързана с общия пазар и митническия съюз на общността, ако преговорите с Великобритания претърпят неуспех. ЕС разглежда този вариант като "застрахователна полица" в опит да избегне твърда граница в Ирландия (между Ирландия и Северна Ирландия).

По-рано британският премиер Тереза Мей заяви, че вариантът на ЕС за митническа граница по Ирландско море е неприемлив, защото би означавал "разрушаване на целостта на Обединеното кралство".

Северноирландската Демократическа юнионистка партия е уведомила писмено Мей, че няма да подкрепи споразумение за брекзит, което оставя Северна Ирландия отделена от останалата част на Обединеното кралство.

По-малко от пет месеца преди датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г., споразумението за брекзит е на 95% готово, но официални представители казват, че все още има спорове за съдбата на сухопътната граница между управляваната от Великобритания Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия.

"Писмото на министър-председателката дава тревожен сигнал за тези, които ценят целостта на нашия скъп съюз и за онези, които искат правилен брекзит за цялото Обединено кралство", каза лидерката на ДЮП Арлийн Фостър.

ДЮП вече е заплашвала да парализира преговорите за Brexit. Преди около година отказът на партията да подпише споразумение за границата предизвика временно спиране на преговорите, вече в решаващата им фаза. Впоследствие беше намерен път за продължаване на преговорите.

Споразумението за брекзит или липсата на сделка ще определи британското благосъстояние за поколения напред и ще има дълготрайни последици за присъствието на ЕС в световен мащаб.

И двете страни се нуждаят от споразумение, за да може търговията да продължи и след брекзит между най-големия търговски блок в света и петата по сила световна икономика.

Заедно 27-те държави от ЕС имат около пет пъти по-голяма икономическа мощ от тази на Обединеното кралство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама