Протестите на кметовете на малки населени места се прекратяват

13:23, 12 ное 18 / Политика 25 1655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестите на кметовете на малки населени места се прекратяват след среща с премиера Бойко Борисов. Част от исканията на кметовете са самостоятелен бюджет и по-голяма независимост от големите общини. Управляващите са категорични, че с промени в Закона за местното самоуправление, проблемите ще бъдат решени от началото на 2019 г.

Управниците на малки населени места настояват всяко кметство да има гарантиран бюджет, а със закон държавата да задължи кметовете на общини да превеждат в пълен размер средствата.

„Това, което постигнахме днес, е разбирането, че с промени в законодателството ние ще увеличим отчетността на общинските кметове от гледна точка на ангажиментите към отделните кметства, без, разбира се, с това да отнемаме техните правомощия, които са разписани в закона. Но ще увеличим и правомощията на кметовете на кметства по отношение на активности на общината, които се случват на територията на кметството, за което тези хора са се явили за избори и са приели конкретни ангажименти към местната власт“, уточни министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет. 

„Конституцията определя основната единица на местното управление – Общината и Общинският съвет е представител на местната общност, това е местният парламент. Да поставяме под съмнение неговите функции и възможността да взима решения означава да поставим под съмнение конституцията и логиката на местното самоуправление въобще“, коментира Горанов.

Той подчерта, че „следващата година бюджетните отношения на държавния бюджет с общините нарастват с половин милиард, като една не малка част – около 120 милиона, са в частта, която зависи от местните общности“, каза той като подчерта, че това не е било тема на разговорите. “Колегите поставиха проблеми, които не биха съществували, ако местите власти са в хармония и синхрон“, каза Горанов, предаде NOVA. 

Кметът на Калофер Румен Стоянов, който е и председател на националното сдружение на кметовете на кметства, заяви: "Постигнахме е добър резултат. Всяко населено място сега вече ще си има бюджетна рамка. Кметът на общината, както ние искахме, ще бъде длъжен да изпълнява", предаде БНР.

Председателят на финансовата парламентарна комисия Менда Стоянова заяви, че предстоят спешни законови промени до две седмици: "В Закона за обществените поръчки и в Закона за устройство на територията, в които кметът на кметството да има възможност да участва при контрола по изпълнението на обекти на неговата територия, възложени, съответно, от общината. Това ще се гарантира чрез втори подпис при приемането на обектите от кмета на съответното кметство".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама