АПИ: Документите на Елена Йончева не са сензация или откритие

09:15, 12 ное 18 / Общество 25 425 Topnovini
Светослав Глосов
1

Ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура” е било информирано за искането на Община Своге фаталната отсечка край града да бъде ремонтирана заради лошо сцепление, но тромава процедура в комуникацията с „Трейс” е довела до забавянето, което в крайна сметка отне 20 човешки живота при автобусната катастрофа от август тази година. Това стана ясно от думите на шефа на агенцията инж. Светослав Глосов пред bTV.

Той беше категоричен, че АПИ не е „проспала” казуса.

По думите му документът от 2017 г. с първо предписание „Пълна подмяна на асфалтовото покритие” и срок за изпълнение „Незабавно” не „нито сензация, нито откритие” на Елена Йончева от БСП. Въз основа на него са започнали всички действия, свързани с отстраняване на констатираните дефекти, а много от тях са отстранени от фирмата-изпълнител на обекта.

На базата на този протокол е възложено на лабораторията на Института за пътища и мостове да направи изследване, което констатира, че в 350-метров участък има намалено сцепление на пътната настилка, обясни инж. Глосов.

Той подчерта, че завършва работата по одита на пътния участък. Не са установени проблеми при изпълнението на проекта, но са направени препоръки за подобряване на трасето като разширяване на завои и мостови съоръжения, поставянето на мантинели и подобряване на безопасността. По част от предписанията се работи, а голяма част от мантинелите са подновени.

Отправяни са искания към изпълнителя да ремонтира пътя гаранционно, но последвал отказ. От „Трейс” изтъкнали, че твърденията в протокола не отговарят на истината и че общината в Своге не е страна по договора за пътния участък. „След техния отказ е направена оценка от нашата пътна лаборатория, която е констатирала конкретни проблеми”, обясни Глосов.

Такава бил оформен нов протокол с предписания към „Трейс”. Той обаче датира от едва няколко дни преди трагичния инцидент. Глосов подчерта, че единственият начин да бъде „притиснат” изпълнител на пътен проект е в рамките на законово разписаните процедури.

Шефът на агенцията призна, че не може да си обясни как асфалтът се е оказал със състав, различен от утвърдената рецептура. Според него, обаче, тук не говорим за измама, защото разликата би била под 2000 лв. за 350-метров участък.

Следствието ще установи каква е причината за катастрофата край Своге - дали е пътят или водачът на автобуса, скоростта на движение и неспазването на правилата за движение, каза още инж. Глосов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани