Трима българи със стипендии за стаж в Бундестага

17:00, 08 ное 18 / Култура 25 1541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трима млади българи получиха възможността да се запознаят с парламентарната система на Германия в рамките на изцяло финансирана от германския Бундестаг програма, в която участват общо 120 стипендианти от 42 държави.

Целта на стипендията е от близо да представи на участниците политическите особености и демократичния процес на вземане на решения във Федералната република. Стипендиантите ще работят в бюрото на депутат в Бундестага в продължение на три месеца и могат също така да присъстват на лекции в берлинските университети.

По повод избора на подходящи кандидати за Международната стипендиантска програма на германския парламент у нас бе германската делегация, ръководена от депутата Франк Хайнрих. „Идеята на програмата е тези млади хода да се върнат в родината си с нови познания, които да прилагат тук, защото в крайна сметка това е смисълът на тази програма“, каза той за БНР.

Кандидатстването за България е възможно за всички български граждани, които имат завършено висше образование и към началото на програмата не са навършили 30 години. Допълнителни изисквания са много доброто владеене на немски език, както и познания от областта на германската политика, общество и история.

„Искам да придобия практическия опит, да разбера как точно действат народните представители там и когато се върна в България да използвам наученото. След моето следване не желая да живея в Германия“, разказа Габриела Колева - една от стипендиантките на програмата, пред БНР.

„Смятам, че имам шанса през следващата година, която ще бъде решаваща както за бъдещето на Германия, така и за бъдещето на Европа, да придобия такъв опит, който в България не бих могъл. Немският Бундестаг е може би единственият парламент, който дава такава възможност, при това на чужденци“, пък смята Николай Иванов. След следването си Николай също иска да се върне в България.

Елена Драгушева, третата в групата, подчерта, че е изключително важно да се познават политическата и съдебната система в България и Германия.

За ролята на Международната стипендиантска програма на германския парламент, депутатът Франк Хайнрих коментира: „От девет години съм депутат в Бундестага и през седем от тези години имах привилегията да работя със стипендианти на тази програма. Те бяха от най-различни страни, като например от Израел и Палестина, от Украйна, Гърция и Азербайджан. Дори само да имаш възможност да разговаряш с тези млади хора от толкова различни страни на света, които имат съвсем различен поглед върху нашата политика, е голяма привилегия“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама