Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пица, която може да съперничи на изпечената в пещ, предаде БТА. Тайната е в температурата и продължителността на печенето.
За да изведат формулата, Андреас Глац от университета на Северен Илинойс и Андрей Варламов от университета "Тор Вергата" в Рим, са посетили много италиански пицарии и са разговаряли с майсторите. Те изучили термодинамиката на пещите на дърва и установили, че идеално хрупкавата коричка с мека разтопена плънка се осигурява от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.
В пещта дървата горят в единия ѝ край, топлината преминава по извитите стени и дъното и така пицата се изпича равномерно. Температурата в пещите достига до 330 градуса Целзий, като пиците се пекат две минути. Тази температура обаче е непостижима в домашни условия. Затова физиците са я намалили и са увеличили продължителността на печенето.
Авторите на проучването сочат, че електрическа фурна температурата трябва да достигне подобни условия като римските каменни пещи и топлината в тях да достигне 232 градуса за 170 секунди.
За изследването си физиците са използвали пица Маргарита.
Добави коментар