Установиха коя е формулата за идеалната домашна пица

19:00, 08 ное 18 / Любопитно 25 1164 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пица, която може да съперничи на изпечената в пещ, предаде БТА. Тайната е в температурата и продължителността на печенето.

За да изведат формулата, Андреас Глац от университета на Северен Илинойс и Андрей Варламов от университета "Тор Вергата" в Рим, са посетили много италиански пицарии и са разговаряли с майсторите. Те изучили термодинамиката на пещите на дърва и установили, че идеално хрупкавата коричка с мека разтопена плънка се осигурява от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.

В пещта дървата горят в единия ѝ край, топлината преминава по извитите стени и дъното и така пицата се изпича равномерно. Температурата в пещите достига до 330 градуса Целзий, като пиците се пекат две минути. Тази температура обаче е непостижима в домашни условия. Затова физиците са я намалили и са увеличили продължителността на печенето.

Авторите на проучването сочат, че електрическа фурна температурата трябва да достигне подобни условия като римските каменни пещи и топлината в тях да достигне 232 градуса за 170 секунди.

За изследването си физиците са използвали пица Маргарита.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама