Архангеловден е!

07:20, 08 ное 18 25 955 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 8 ноември по стар български обичай отбелязваме Архангеловден. Това е вторият по значимост есенен празник след Димитровден.

Църквата чества Събор на св. архангел Михаил. Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели, наричани архангели. Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака - неслучайно за него казват, че е най-силният ангел. Той представя Божието слово.

Ангелите са пазителите на хората. Те вярват, че душата не може да напусне тялото ако Свети Рангел, както са преиначили името на Архангел Михаил, не дойде да я прибере. Легендата разказва, че при подялбата на света на него се е паднало да придружава мъртвите.

Архангел Михаил символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека.

На много места в България се прави курбан за светеца. Пекат се и обредни хлябове, които много приличат на тези, които се приготвят при помени и погребения. Най-често се приготвят по два хляба. Във всички епархии на Българската православна църква на днешния ден се отслужват празнични Свети Литургии и водосвети в чест на водача на небесното войнство.

На този ден празнуват Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Михаела, Огнян, Пламен, Райчо, Райна, Рангел, Радослав, Серафим и производните им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама