Седем органа в човешкото тяло, без които можем да оцелеем

08:00, 11 ное 18 / Любопитно 25 2275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Човешкото тяло не спира да учудва учените. Тази сложна структура, която има свои собствени правила и действа по свои закони, има доста любопитни характеристики.

Въпреки че всички човешките органи имат свои специфични функции, не всеки от тях ни е необходим, за да продължим да живеем. Има части от тялото ни, които може да се повредят в резултат на злополука или заболяване и да бъдат премахнати, но човек да продължи да живее.

Учените обясняват това с факта, че с течение на времето и еволюционните процеси, някои органи са загубили функциите си и поради това тяхното отстраняване не влияе върху качеството на живот на пациента, пише Zdraveto.bg

Вижте кои органи са престанали да бъдат жизненоважни.

1. Сливици

Сливиците са част от човешката имунна система, без които можете да живеете. Въпреки че сливиците предпазват външната част на дихателните пътища на човек от въздействието на различни бактерии, след като навършим 3 години, те вече не са необходими.

Някои медицински специалисти дори вярват, че е по-добре да се премахнат сливиците в детска възраст, за да се избегнат бъдещи здравословни проблеми.

Така че често се препоръчва да се премахнат сливиците на хора, страдащи от хронично възпаление на тези органи - остър тонзилит (тонзилит).

2. Апендицит

Този орган, прикрепен към дебелото черво, се намира в дясната долна част на корема на човек. Той не участва в храносмилателните процеси и все още не е известно каква точно е неговата функция.

При много хора апендицитът се възпалява, което е съпроводено със силна болка. За лечението на това заболяване се изисква оперативно премахване на апендицита.

Загубата му обаче няма отрицателни последици за здравето на пациента. Човек продължава да живее както преди.

3. Слезка/далак

Слезката се намира в коремната кухина. Извършва доста важна работа, която се състои в почистване на кръвта и подпомагане на организма в борбата с инфекциите.

Въпреки това, се случва, че претърпени травми и заболявания водят до отстраняване на този орган, но пациентът може да продължи да живее.

След операцията за отстраняване на далака, човекът може да води нормален живот. Трябва обаче да се вземат допълнителни предпазни мерки, за да се предпази тялото от инфекции.

4. Репродуктивни органи

Репродуктивните органи като яйчниците, матката и тестисите имат ясни функции. Понякога се случва, че за лечение на някои заболявания, хирурзите трябва да ги отстрани.

По правило тези операции се извършват в случай на рак. Тогава отстраняването на тези органи предотвратява по-нататъшното разпространение на раковите клетки. Все пак премахването на репродуктивните органи се извършва за лечение на други заболявания, а не само на рак.

Загубата на тези органи обикновено няма сериозни последици за живота на пациента. На него се предписват хормонални лекарства, за да се попълнят хормоните, които биха се произвеждали от вече отстранените органи.

5. Бъбрек

В никакъв случай не може да отрече значението на бъбреците за човешкия живот. Те са отговорни за прочистване на кръвта, уринирането и засягат работата на други органи и системи на нашето тяло.

Въпреки това, човек може да живее само с един от бъбреците си. Някои хора имат един бъбрек по рождение, други губят този орган поради заболяване или нараняване. Например някой може да дари бъбрек доброволно на човек, чиито бъбреци не функционират и да продължи да живее само с един бъбрек. Това не е животозастрашаващо.

Смята се, че загубата няма почти никакъв ефект върху продължителността на живота на пациента. Това не води до сериозни негативни последици за здравето му.

Разбира се, в този случай той трябва да вземе допълнителни предпазни мерки, за да предотврати появата на възможни здравословни проблеми вбъдеще.

6. Жлъчен мехур

Жлъчният мехур прилича на зелена крушовидна торба, разположена зад черния дроб. Основната му функция е натрупването и производството на жлъчка, включена в храносмилането на храната.

Някои заболявания на жлъчния мехур (като камъни или рак) принуждават хирурзите да премахнат този орган.

Въпреки факта, че жлъчният мехур участва в процесите на храносмилане, отстраняването му не е опасно за живота на пациента.

След операцията някои хора се оплакват от диария и подуване след ядене на определени храни. Ето защо те трябва да следят внимателно диетата си.

7. Стомах

Може да ви е трудно да повярвате, но човек може да живее без стомах. Има специален тип хирургия, която включва пълното отстраняване на стомаха на пациента. Като правило, лекарите предприемат тази стъпка при онкологични заболявания.

По време на тази операция хранопроводът на пациента се свързва с тънките черва. След това човекът е принуден да се храни с помощта на специален серум в продължение на няколко седмици. Освен това тялото му не се адаптира към новата реалност.

Такава операция е доста сложна, поради което такива пациенти се нуждаят от стриктно и внимателно лечение.

Понякога тялото на тези пациенти е изправено пред нарушение на усвояването на някои микроелементи. В такава ситуация на човека се предписват хранителни добавки.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама