Трябва ли да изключим въглехидратите от вечерното хранене?

19:00, 10 ное 18 / Здраве 25 1982 Шрифт:
Topnovini

Експерименти показват, че съвсем не е задължително да “изрязвате” въглехидратите от вечерята си. Не е тайна, че популярността на нисковъглехидратните диети непрекъснато нараства, именно заради твърдението, че простите въглехидрати са тези, които покачват килограмите и водят до затлъстяване. “Ако ядете много въглехидрати, особено с ниско съдържание на влакна, както и захар, се повишава съдържанието на глюкоза в кръвта, тъй като и захарта, и въглехидратите се обработват много бързо от организма”, казва диетологът Майкъл Мюсли.

Той добавя, че ако тази глюкоза не се стапя в резултат на някаква физическа активност, задстомашната жлеза реагира, освобождава инсулин, способен да понижи нивото на захар, а излишъкът запасява във вид на мазнина. За никого не е тайна какви последствия може да има наднорменото тегло, особено т.нар. висцерална мазнина, натрупваща се около корема.

“Широко разпространено е мнението, че употребата на въглехидрати на вечеря е по-вредно, отколкото на закуска. Просто, защото ако хапнем нещо въглехидратно сутрин, през деня заради по-високата физическа активност, глюкозата ще бъде използвана”, обяснява д-р Мюсли.

Експерименти обаче на тази тема показват, че не е задължително да се махат въглехидратите от вечерята.

“Така че вероятно важно е не времето, когато ядете въглехидрати, а продължителността, периодът, през който не сте приемали въглехидрати. Т.е., ако за последно сте изяли нещо въглехидратно вчера сутринта, то тази вечер организмът ще бъде готов за нова порция въглехидрат”, коментира Майкъл Мюсли, цитиран от Zdraveto.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама