Борисов: Думата „Балкани“ е обобщаваща за всички

13:50, 02 ное 18 / Политика 25 1498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приоритетът на българската външна политика е свързаността, конкурентноспособността и растежът на доходите. Това заяви българският премиер Бойко Борисов на пресконференцията след срещата с трима балкански лидери и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

В резиденция "Евксиноград" край Варна премиерите на България, Гърция и Румъния, сръбският президент и израелския премиер обсъдиха енергийни, транспортни и инфраструктурни проекти, както и дигиталната свързаност.

Засегнати са били въпроси за икономическото и търговско сътрудничество както на регионално, така и на европейско равнище. Обсъдени са и областите, с които да се гарантира стабилността на региона и балансираното му развитие.

"Нашата четворка и събирането ни тук винаги е имала една цел в рамките на ЕС - да повдигнем нивото на свързаност (енергийна, инфраструктурна, дигитална) и нашата политика никога не е била насочена срещу трети страни. Точно обратното - считаме, че с влизането на Сърбия в ЕС, то ЕС ще стане по-силен", отбеляза Борисов, който за втори път е домакин на този тип срещи.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че приоритет на външната ни политика е свързаността, конкурентноспособността и растежът на доходите.

Той посочи, че четворката има за цел не само да укрепва ЕС, но и да го прави по-силен. По отношение на енергийната сигурност Борисов заяви, че всички са приели, че диверсификацията е от съществено значение. "Не случайно ние кръстихме нашия газов хъб или газоразпределителен център "Балкан", защото думата "Балкани" е обобщаваща за всички. Това е добре за икономиките на тези страни, защото на практика ще имаме избор да купим най-евтиния газ и конкуренцията ще намалява цените, а няма да ги вдига", добави българският премиер.

Сръбският президент Александър Вучич благодари за гостоприемството и допълни, че за Сърбия проведените срещи са от особена важност. “Пътищата, природният газ, железопътните линии и икономиката са най-важни за страните от нашия регион”, каза той.

“По отношение на Сърбия са обсъдени няколко важни области, като едната от тях е енергийната сигурност и изграждането на т.нар. „Балкански маршрут“, допълни той.

Друга обсъдена тема са инфраструктурните проекти. Сръбският президент отбеляза, че е провел двустранна среща с израелския премиер Нетаняху и изрази надежда той да посети Сърбия в скоро време. „Благодарни сме за подкрепата за евроинтеграцията на Сърбия. Надявам се с вашата подкрепа да докажем, че можем да избегнем каквито и да било проблеми и инциденти и да запазим мира и сигурността“, посочи Вучич.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас изтъкна важността на тази четиристранна среща на върха и благодари за присъствието на израелския премиер Нетаняху. Той оцени високо Българското европредседателство, проправило пътя към евроинтеграцията на Западните Балкани. Ципрас допълни, че ще се подпишат споразумение за изграждане на жп линия Бургас-Александруполис и изграждане на скоростен път от Александруполис до границата с България. Алексис Ципрас подчерта важността на енергийната сигурност на Балканите и изрази надеждата, че сътрудничеството в този формат ще продължи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама