Голямата консумация на сол увеличава риска от множествена склероза, установиха учени от Йейлския университет, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.
Множествената склероза е хронично автоимунно заболяване, при което се нарушава миелиновата обвивка на нервните влакна в главния и гръбначния мозък и са засегнати различни зони на нервната система. Ефикасни методи за лечение на заболяването засега не съществуват. Средната продължителност на живота на засегнатите от множествена склероза е с 5-10 години по-кратка, отколкото на здравите хора.
В рамките на изследването било констатирано, че при голяма концентрация на сол в клетките се активира сигналният път Wnt, сред чиито компоненти е протеинът бета-катенин. Този сигнален път е свързан с нарушено функциониране на регулаторни Т-клетки, които произвеждат цитокините интерферон-гама и интерлевкин-10. Дисбалансът на тези цитокини предизвиква възпаления, които засягат централната нервна система.
По-рано тази година специалисти от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън доказаха, че голямата консумация на сол е свързана с увеличен риск от преждевременна смърт.
Добави коментар