Здравният министър поиска от патриарх Неофит църквата да подкрепи донорството

19:15, 31 окт 18 25 1177 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отправи молба към Негово Светейшество патриарх Неофит църквата да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят.

Министър Ананиев посочи, че в момента в листата на чакащите за трансплантация български граждани са 1137 души, като най-голям е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек – 1024. За да получат всички тези хора шанс да продължат да живеят, е необходима обществена съпричастност.

Затова Министерството на здравеопазването търси подкрепата и на Българската православна църква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните семейства.

От своя страна Негово Светейшество патриарх Неофит запозна министъра с позицията на Св. Синод на БПЦ-БП по отношение на трансплантацията на органи и донорството.

Министър Ананиев пое ангажимент към Негово Светейшество патриарх Неофит и писмено да отправи молбата си до Св. Синод, която ще бъде разгледана по време на предстоящата зимна сесия.

Министър Ананиев изложи пред Негово Светейшество всички мерки, които Министерството на здравеопазването е предприело за решаване на проблема, сред които са Национална програма за развитие на донорството и Пътна карта към нея, работа с координаторите по места и развиване на трансплантационната мрежа в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама