Броят неврони в мозъка определя продължителността на живота

20:45, 31 окт 18 25 2665 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Количеството на неврони в кората на големите полукълба на мозъка определят средната продължителност на живота при животните, включително и при човека, установиха учени от университета "Вандербилт", съобщава сайтът "Медикъл експрес", цитиран от БТА.

По-рано се считаше, че основните прогнозни параметри за дълголетието се явяват телесната маса и скоростта на метаболизма. Но тези показатели се оказват верни едва п при 20-30% от случаите. Птиците живеят 10 пъти по-дълго в сравнение с бозайниците със същите размери. В същото време по количеството на кортикалните неврони може много по-точно да се предскаже продължителността на живота в 75% от случаите.

Изследователите анализирали данните на над 700 топлокръвни вида животни и ги сравнили с количеството неврони в техния мозък. Оказало се, че папагалите и пойните птици живеят по-дълго в сравнение с приматите със същата телесна маса. От своя страна пък маймуните живеят по-дълго от останалите бозайници със същата телесна маса. Освен това на птиците им било нужно повече време, за да достигнат до полова зрялост.

Учените успяха да докажат, че продължителността на живота е в пряка зависимост от абсолютния брой кортикални неврони. При това нямат значение размерите на животното и скоростта на неговия метаболизъм. Според специалистите това се дължи на факта, че кората на главния мозък играе ключова роля в адаптацията към околната среда и при реакцията на стресови ситуации.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама