Каракачанов: ВМРО никога не е взимала пари от документи за гражданство

10:05, 31 окт 18 / Политика 25 1119 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"ВМРО никога не е взимала пари от документи за българско гражданство. Винаги сме защитавали каузата етническите българи от Македония, Молдова и Украйна да получават гражданство по облекчена процедура", обяви военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред bTV по повод обвиненията на журналиста и политик Велизар Енчев.

Енчев обяви във вторник, че за арестите в Агенцията за българи в чужбина по обвинение за търговия с българско гражданство политическа отговорност трябва да понесе Каракачанов. По думите му Агенцията за българите в чужбина е под надзора на Валери Симеонов (НФСБ), но от 2014 г. до момента за всички началници на агенцията е гарантирал Красимир Каракачанов (ВМРО).

Велизар Енчев се позова и на сигнали, писано до институциите, от бившата директорка на Агенцията за българите в чужбина Катя Матева.

Красимир Каракачанов призна, че е предложил арестувания и обвинен за корупция Петър Харалампиев за председателя на Агенцията за българите в чужбина. Признава също, че това може би е било грешка. "Харалампиев е лидер на патриотично движение, което е в коалиция с Обединените патриоти", уточни вицепремиерът. 

Той определи като клевета и политическа атака твърденията на Енчев и Матева.

По думите му Катя Матева е уволнена от министерство на правосъдието за стопиране на гражданство за етнически българи и приоритетно даване на гражданство на етнически турци.

„Тя самоволно е прекратявала преписки. От 2016 година е имало разследване за това, после ДАНС ѝ отнемат достъпа до класифицирана информация. Политиката ѝ е била да спира македонците да получават българско гражданство и е пускала турски граждани да получат българско. Политиката ѝ е била национално предателство“, коментира Каракачанов.

Според лидера на ВМРО до продаване на документи за гражданство се е стигнало именно заради факта, че Матева е усложнила процедурата за гражданство на етнически българи. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама