Бивш шеф на ДАБЧ: В агенцията цари малък организационен хаос

19:40, 29 окт 18 25 987 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не мисля, че е новина, че в Държавната агенция за българите в чужбина цари малък организационен хаос и не се упражнява такъв контрол, който да съответства на важността на дейността на структурата. Това коментира пред bTV бившият председател на ДАБЧ Ива Йорданова, след като днес агенцията беше ударена при спецакция и част от ръководството й се оказа в ареста.

Тя припомни, че още преди 4 г. публично е обявила, че над 19 000 удостоверения за български произход са издадени неправомерно, като данните са дошли от проверка на инспектората на Министерски съвет.

„Проблемите са наистина фрапантни”, подчерта Йорданова, като обаче посочи, че на първо място има сериозни пропуски в закона, по който ДАБЧ действа. „В агенцията има трима експерти и председател, които се занимават с удостоверенията, няма ясни критерии, по които тези удостоверения се издават. Удостоверението се издава на база на личната преценка на председателя на агенцията”, обясни тя.

По думите й нужният набор от документи включва акт за раждане, копие от документ за самоличност, заявление за българско самосъзнание и документ за българин в рода, издаден от държавен орган, православната църква или регистрирана в агенцията организация на българи в друга държава. Йорданова подчерта, че трябва да има по-ясно разписани критерии.

Тя допълни, че в процеса на получаване на гражданство ангажимент имат и правосъдното министерство и ДАНС, но ДАБЧ е ключовата първа стъпка и поради тази причина е с голяма важност за националната и европейска сигурност.

„Тя е единственото държавно звено, което е натоварено с комуникирането с българите в чужбина. Агенцията няма дори функциониращ профил в социалните мрежи”, отбеляза Йорданова, която напусна поста си на и.д. директор на ДАБЧ след скандал. Българи в чужбина се обявиха срещу назначаването й, като видяха връзка между него и факта, че тя е жената до тогавашния министър Божидар Лукарски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама