Хелоуин е най-опасният за децата "празник"

10:20, 31 окт 18 / Любопитно 25 839 Шрифт:
Topnovini

Американски лекари определиха Хелоуин за най-опасния ден в живота на едно дете.

В случая не става въпрос за повишен риск от развитието на кариеси, а за опасност от сериозен пътен инцидент, пише в текста на изследване, публикувано в реномираното академично списание "JAMA Pediatrics", цитирано от БГНЕС.

"Повече от век децата притичват от къща на къща и събират лакомства, а купоните по случай Хелоуин добиха популярност сред студенти и дори възрастни", отбелязват учените.

Според тях черните костюми и тези в други тъмни тонове значително увеличават опасността от фатален инцидент на пътя. Всеобщата възбуда и употреба на алкохол също допринасят за това на Хелоуин броят на жертвите на пътнотранспортни произшествия да бъде с цели 43% по-висок от обичайния.

Изследователите обаче подчертават, че "празникът" не влияе в значителна степен на смъртността от катастрофи при възрастните. Увеличената смъртност на този ден се дължи изключително на инциденти с първокласници и по-малки деца. Хелоуин е опасен, макар и в по-малка степен, и за малко по-големите. Учащите на възраст от 9 до 17 години също е най-вероятно да попаднат под колелата на превозно средство именно на този ден.

Хелоуин вече се възприема като неофициален празник на есента в редица западни държави. Независимо от древните корени, традицията да се обличат костюми, изрязват тикви и раздават на децата сладкиши е сравнително нов феномен, който възниква в началото на 20 век в Съединените щати.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама