Понеделникът след смяната на времето е най-тежкият ден за адаптация

09:10, 29 окт 18 25 2356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Понеделникът след смяната на времето е най-тежкият ден за адаптация на организма към новото време. Това каза пред Дарик психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му най-потърпевши са шофьорите, увеличавали се инцидентите на пътя. Според д-р Герев по-полезно за здравето ни е да изберем зимното часово време, защото то е астрономическото време.
 
Ето какво каза още психиатърът: "Колко време децата отиваха на училище по тъмно?! Те първите два часа спят. Представете си как правят контролно, как ги изпитват... Тялото се движи, но душата спи. Същото нещо се получава и с хората, които отиват на работа, шофират. Случвало ли ви се е да дойдете сутринта на работа, навън е тъмно, не следвате нормалния си ритъм и не си спомняте как сте дошла? Ами като шофирате? Човек вече става опасен".

Докато навън като е светло, настройката на човек е, че това е времето за бодрост, обясни още д-р Герев: "Представете си, че пилоти ще сменят часови зони, ще возят хора. Шофьори на автобуси пътуват постоянно. Това са професии, които най-много страдат, първо от това, че работата е свързана с много голямо напрежение, второ, смяната на часовото време е допълнително утежняващо обстоятелство, което действа върху психиката им. Човек се разконцентрира, става по-тегав в реакциите, не може да си фиксира вниманието върху това, което прави. Автонастройката трае три-четири дни".
 
На въпроса дали ранното стъмване вечер отключва депресия, той обясни: "По нашите географски ширини има сезонна депресия, но тя се наблюдава значително по-рядко, отколкото в страните, които са на север и на юг в полукълбото. Визирам скандинавските страни, където има шест месеца тъмнина и един месец пълна светлина. Там разстройството на биологичния часовник е тотално и хората предприемат мерки за това, като се препоръчва в светлата част да се пускат щори, когато човек спи, а в тъмната част да се използва солариум като изкуствено слънце и соларни лампи, за да може да се избягват депресиите. Наистина там има много депресии по това време".

Докторът се пошегува: "Основната причина за това не е само този природен феномен, а и това, че хората живеят много стресиращо и освен това употребяват алкохол на цикли - само през уикендите. Тоест нямат възможност през седмицата системно да го употребяват, което на практика е най-достъпният антидепресант в целия свят".  
 
Наблюденията от практиката на специалиста показват, че за нашите географски ширини "до такава степен генно ни е детерминиран и кодиран този динамичен стереотип, че най-обичайното време за нас е зимно часово време, на което сме свикнали години наред". И добави: "Все пак тук сме живели повече от 1300 години, а на практика сменяме часовника 40 г."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама