Борисов ще участва в откриването на третата среща на върха ЕС-Арабски свят

08:00, 29 окт 18 / Политика 25 1206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в откриването на третата среща на върха ЕС-Арабски свят на 29-ти октомври в Атина. Форумът тази година е под наслов "Споделените хоризонти".

Очаква се по време на срещата да бъде обсъдена миграционната политика и борбата с бежанската криза, европейските и арабските политики за съседство, климатичните промени, както и социалните инвестиции.

По-късно българският премиер ще присъства на церемония по откриване на третото летище в Истанбул.

На церемонията по откриването се очаква президентът Ердоган да съобщи името на новия аеропорт. Присъствието си са потвърдили държавните глави на осем страни. Премиерът Бойко Борисов ще бъде единственият премиер на страна-членка от Европейския съюз, който ще уважи церемонията.

Летището е едно от най-големите в света и стойността му до момента е над 6 млрд. евро. Ще бъдат открити две писти от първата фаза на проекта. Началото на строителството беше поставено през 2014 г.  

Аерогарата ще бъде с капацитет от 90 млн. пътници годишно до 2023 г. При достигане на този пътникопоток, ще започне подготовката за пускане на втората фаза на аеропорта.

Новото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети "Боинг" и "Еърбъс". От компанията-оператор съобщиха, че при строителството са прилагани най-нови "зелени" технологии и летището ще спестява електричество и вода.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама