Звезден рожденик: Бил Гейтс

11:48, 28 окт 18 / Любопитно 25 1281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува американският програмист и бизнесмен, съосновател на компанията „Майкрософт“ Бил Гейтс и навършва 63 години!

Бил Гейтс е роден на 28 октомври 1955-а година, пълното му име е Уилиам Хенри Гейтс ІІІ.

Дългогодишният най-богат човек в света, който едва неотдавна падна от върха, е наследник на доста заможно милионерско семейство с история, което има дълги години опит и връзки в бизнеса и политиката. Неговият прадядо е бил кмет, дядо му става вицепрезидент на националната банка, а баща му Хенри Гейтс е известен адвокат.

Бил Гейтс показва своите възможности още в началното училище, където изненадва преподавателите с научни познания и особено с математическите си възможности. Неговите родители виждат таланта му и решават да го пратят в частното училище Лейксайд, като по този начин искат да му помогнат в неговото развитие.
Тази тяхна стъпка има голямо значение за Бил Гейтс, защото именно там той се среща за първи път с компютрите.

През 1968-а година Бил Гейтс и Пол Алън основават Lakeside Programmers Group. Те искали да намерят начин да използват компютърните си умения в реалният свят. През 1973-а година Бил Гейтс е приет в Харвард, но отново както в Лейксайд след като открил компютърният център забравил за учението. Бил и Пол поддържали близък контакт дори далеч един от друг. Те обсъждали често идеята да създадът своя компания.

През Декември 1974-а година Алън бил напът към Гейтс когато той се спрял в един магазин. Това, което видял вътре променило техният живот завинаги. На корицата на списание Popular Electronics имало снимка на Altair 8800 и заглавие под него "Първият комерсиален микрокомпютър ". Той занесъл списанието на Гейтс и те виждат в този микрокомпютър своят голям шанс, защото знаели, че той ще има нужда от програми, с които да работи.

След няколко дни Гейтс се обажда на MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems), създателите на Altair 8800. Казва им, че той и Пол създали версия на BASIC, която може да работи на техните компютри. Това било лъжа, те дори нямали написан един ред с код, защото не притежавали  Altair 8800, но MITS  не знаели това и били доста заинтересовани от тяхното творение. Затова Бил и Пол започнват работа върху BASIC.

През лятото на 1975-а година създават компанията „Майкрософт“, когато Бил Гейтс бил едва на 19 години. Решаващ момент за успеха на компанията е подписването на договор с IBM през 1981 г. за създаването на операционна система IBM PC DOS за техните персонални компютри.

Бил Гейтс става най-богатият човек в света, но решава да дари голяма част от състоянието си на фондации. Със съпругата и децата му трудно биха могли да изхарчат състоянието си за поколения напред. Едва в края на 2007-а година той бе изместен в листата на богаташите на Форбс от мексиканец, но това е без да се отчита дарената за благотворителност сума.

От 7 юни 2007-а година Бил Гейтс се счита за випускник на Харвардския университет. Решението да се връчи диплома на Гейтс взема администрацията на университета „поради неговите особени заслуги“.

На 7 януари 2008-а година Бил Гейтс обявява намерението си през юли същата година да прекрати своите пълномощия като ръководител на корпорацията „Майкрософт“, като насочи дейността си в областта на благотворителността.
Последният за Бил Гейтс ден като ръководител на „Майкрософт“ е 27 юни 2008-а година. Въпреки това той не скъсва напълно с компанията – Гейтс остава председател на Съвета на директорите (но без изпълнителни пълномощия), ще се занимава със специални проекти, а също така остава най-големият притежател на акции (8,7 %) от „Майкрософт“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама