Руско-американска сонда ще търси живот на Венера

10:11, 27 окт 18 / Любопитно 25 450 Topnovini
1

Руско-американската сонда ще търси евентуален живот на Венера в рамките на мисията „Венера-Д“. Прозорецът за стартиране на мисията е от 2026-а година до 2031-а година, се казва в статия, публикувана в научното издание "Вестник на НПО "Лавочкин".

"Възможно ли е понастоящем да съществува живот на Венера? Облачният слой на Венера е на височина 50-70 километра и е съставен от капки сярна киселина с концентрация 75-85 процента, а останалите 15-25 процента са вода. Температурата и налягането в ниския облачен слой се отличават незначително от условията на земната повърхност", се казва в статията.

Спускателните апарати "Венера" ​​откриха в облачния слой на тази планета всички елементи, необходими за образуването на клетки.
Проучването на Венера е изключително интересно и важно за разбирането защо нейната еволюция се е променила по друг начин от еволюцията на Земята , където има вода и магнитно поле, което защитава нашата планета от директните потоци на слънчевия вятър и преди всичко има разнообразен живот, отбелязват учените от мисията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.